Test ve Onay Planı, Fonksiyonel Prototipler
Test
TürkTraktör ARGE Merkezi bünyesinde motor emisyon ve ömür, transmisyon, hidrolik sistemler, şasi dayanıklılık ve yorulma, komponent, motor soğutma ve klima performans testlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla kurulmuş laboratuvarlarda tasarım ve ürün geliştirme sürecinde doğrulama testleri yapılmaktadır.
Motor performans ve emisyon ölçümlerinin yanı sıra, motorların ömrü boyunca maruz kalacağı koşullar hızlandırılmış ömür testleri ile uygulanarak olası problemler ve iyileştirme yöntemleri tasarım aşamasında geliştirilmektedir.
Transmisyon test sisteminde, elektrik motoru veya traktörün dizel motoru ile traktörün dişli kutusu döndürülmekte, redüktörlere bağlı iki farklı dinamometre ile önceden belirlenmiş torklara yükleme yapılabilmektedir. Bu test sistemi ile traktörün dişli kutusu ve aktarma organlarının, farklı motor devirleri, vites değerleri ve tekerlek torkları için verim, dayanım ve ömür değerleri bulunmaktadır.
2-Poster şasi bükme test düzeneğinde 2 adet hidrolik piston ile şasi , kabin ve komple traktör için titreşim testleri yapılmakta, şasi bükme, ön dingil ve direksiyon sistemi testleri vb. testler tarladan alınan titreşim /darbe etkileri hızlandırılmış olarak uygulanarak yapılmaktadır. Böylelikle ürün güvenirliği arttırılmakta ve ürün geliştirme süreci kısaltılabilmektedir.
Hidrolik test düzeneğinde, sistem üzerinde bulunan pompa, damper valfleri, power shuttle valfleri gibi elemanların performansları, karakteristikleri ve sistem üzerindeki etkileri belirlenmektedir.
Servohidrolik test sistemi ile tarla testlerinde toplanan veriler pistonlar aracılığı ile traktöre uygulanmakta ve farklı arazi şartları için kabin ve şasinin dayanıklılığı incelenerek, çıkabilecek sorunlar için gerekli tasarım değişikliği yapılmaktadır.
Traktör üzerinde bulunan sistemlerin değişik tarla uygulamalarında maruz kaldığı koşullar karşısında gösterdiği performansın belirlenmesi amacıyla uygulamaya özel test düzenekleri oluşturulmaktadır.
Testler sırasında çeşitli sensör ve veri toplama sistemleri kullanılarak aracın çeşitli yol koşullarında ve tasarlanan test düzenekleri üzerinde tasarım geliştirmeye yönelik ölçümler yapılmaktadır.
NVH ve Analiz
Ürün tasarımı ve geliştirme aşamasında CAD modelleri hazırlanan taşıtların statik ve yorulma dayanım analizleri Bilgisayar Destekli Mühendislik ( Sonlu Elelmanlar Analizi) yazılımları kullanılarak yapılmaktadır. Analizlerdeki bulgular doğrultusunda tasarımlar gözden geçirilmektedir. Hidrolik sistemler ve soğutma grubunun tasarım optimizasyonu ise CFD programları ile yapılmaktadır.
Ar-Ge bünyesinde yapılmakta olan NVH çalışmaları kapsamında traktör üzerinde gürültü ve titreşim kontrolü yapılmaktadır.Gürültü kontrolü ile sürücü kulak hizası gürültü seviyesi minimize edilerek sürüş konforu iyileştirilmektedir. Ayrıca titreşim kontrolü ile traktör parçalarının, titreşim kaynaklı ömür problemleri çözülmekte ve sürücü için de ergonomik sürüş konforu sağlanmaktadır.
Bu çalışmalarla ürün güvenirliği sağlanmakta ve daha prototip yapılmadan ve test edilmeden gerçeğe yakın simülasyonlar yapıldığından test ve tasarım tekrarları önlenmekte ve ürün geliştirme süreci kısaltılmaktadır.
Tarla Testleri
Traktörün tarla koşullarında kullanımını belirlemek, bu sırada ortaya çıkabilecek sorunlar için gerekli tasarım değişikliklerini belirlemek, ekipman ile uyumunu gözlemlemek ve günlük kullanım ile ilgili kullanıcının yorumlarını almak amacıyla Türkiye'nin değişik bölgelerinde çalışmak üzere tarla testlerine gönderilmektedir.
Bu testler projeden projeye farklılık göstermekle birlikte en az 2 traktör ve 1.000’er saat üzerinden yapılmaktadır. Traktörler sürekli takip edilmekte, oluşan her türlü problem anında çözülerek teste devam edilmektedir. Ardışık iki problem arasındaki zamanın uzun olması hedeflenmektedir.