Çalışan Mutluluğu
Staj Deneyimi Test Drive
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
TürkTraktör’de eşit işe eşit ücret ilkesi benimsenmekte; kadın ve erkek çalışan ücretleri arasında ayrım yapılmadan aynı görevi yerine getiren çalışanlar arası ücret farklılıkları kıdem ve performansa dayalı ücretlendirme gibi objektif unsurlarla belirlenmektedir. Kariyer fırsatlarından tüm çalışanların eşit düzeyde faydalanması için gerekli organizasyon yapısı kurulmaktadır.
TürkTraktör olarak çalışma hayatında cinsiyet ayrımcılığının engellenmesi doğrultusunda tedbirler alıyoruz. Bunun için kadın çalışanların yetkinliklerinin geliştirilmesine öncelik veriyor, çocuk sahibi olmayı kariyer engeli olmaktan çıkarıyor, kadınların yönetim düzeylerinde görev almalarının önünü açacak çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda süt odası hizmeti, anne ve baba adayları danışma hattı, kreş desteği, çalışan annenin 1.000 günü programı, ebeveyn dostu uygulamalar gibi birçok olanak sunuyoruz. Bunun yanı sıra kariyer planlamaları için sürekli destek oluyoruz. Kendilerini geliştirmeleri için kadın yöneticilerimiz ve çalışanlar için sağlanan eğitimler, koçluk desteği gibi uygulamalarımız mevcuttur.
İşyerinde kadın ve erkeğin eşit temsilinin desteklenmesi, kadının toplumsal alanda güçlenmesi için politikalar belirliyor, işe alımda fırsat eşitliği ilkesini uyguluyoruz. 2017 yılında BM Kadın tarafından toplumsal cinsiyet eşitliği alanında küresel bir çalışma olan Kadının Güçlenmesi Prensiplerini (WEPs) imzaladık. Tüm yapılan bu çalışmalar ile bu sene ofis kadın çalışan sayımızı 189, saha kadın çalışan sayımızı 85’e getirdik.
Ayrıca otomotiv sektöründe kadın istihdamına verdiğimiz öncelikle başlattığımız Filizlerin Mucizeleri projemiz sayesinde işbirliği geliştirdiğimiz Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde okuyan 100 kız öğrenciye burs imkânı sağladık. Onlara fabrikalarımızda projenin ilerleyen döneminde staj ve istihdam önceliği vermek ve Koç grubu genelinde bir cv havuzu oluşturmayı planlıyoruz.
Performans ve Yetenek Yönetimi
Hem ofis hem de saha çalışanlarının ücret seviyesinin belirlenmesinde yapılan iş ve üstlenilen sorumluluk temel göstergeler olup, sistematik ve objektif yaklaşımlar takip ediliyor. Ücretlendirme politikamızda, SPK düzenlemeleri kapsamında idari sorumluluğu bulunan Yönetim Kurulu üyeleri ve üst düzey yöneticilerin ücretlendirme sistem ve uygulamalarına yer veriliyor.
Çalışanlarımızın ihtiyaç duydukları eğitim ve gelişim faaliyetlerine ulaşımını sağlamak hedefi ile 2018 yılında 728 ofis çalışanı katılımı ile kişi başı ortalama 21 saatlik eğitim faaliyeti gerçekleştirildi.
2016 yılında Ar-Ge, Üretim ve Kalite fonksiyonları ile başlayan teknik uzmanlık alanlarından beslenen, pozisyona özel tasarlanmış olan gelişim yolculuğu üzerine inşa edilen akademi yapısı 2017 yılında Mali İşler, Satınalma, Tedarik Zinciri ve İnsan Kaynakları fonksiyonları için hayata geçirildi. 2018 yılında Satış, Satış Sonrası ve Pazarlama fonksiyonları ofis çalışanları ve TürkTraktör Değer Zinciri(bayiler) yöneticililerine özel olarak gelişim programlarının tasarım projesi başlamıştır.
2018 yılında aynı zamanda proje çalışması başlayan Liderlik gelişim programımız Leadrive 2019 yılında hayata geçmiştir. Programa katılan çalışanlarımızın program boyunca kendilerini keşfetmeleri, değişen dünyadaki iş yapış şekillerini yeniden şekillendirmeleri, dijital dönüşüm ve çevik yönetimler ile şirketimiz bünyesinde fark yaratan bir liderlik anlayışına sahip olmaları amaçlanmıştır. Program stratejik bir öneme sahip olup, şirketimizi ileriye taşımak için kazanılacak olan küresel kavrayış, iş birliği geliştirme, yenilikçi ve bütünsel bakış açısını desteklemektedir.
Aynı zamanda Koç Topluluğu’nun sunduğu gelişim programlarından Lead (Liderlik, Yönetim, Online) programları da çalışanlarımızı dahil ettiğimiz gelişim programları arasındadır.
Çalışanlara Sunulan Sosyal Haklar
TürkTraktör, ülkesine ve toplumuna katma değer sağlayacak, başta sektörünün içinde bulunduğu konular olmak üzere birçok konuda sosyal sorumluluk ve sponsorluk faaliyetleri gerçekleştirmeye büyük önem vermektedir. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projelerinde, sadece maddi katkıya değil aynı zamanda çalışanlarının da sosyal sorumluluk projelerinde gönüllülük göstererek, projeleri sahiplenmesine de önem vermektedir. Çalışanları kanalıyla çalışanlarının ailesi ve çevresine ulaşarak, daha fazla insanın sosyal konularda farkındalığının artmasına ve katılımının sağlanmasına çalışmaktadır. Eğitim alanında yapılan sosyal sorumluluk projeleri ile gençlerin gelişimine katkı sağlarken aynı zamanda sosyal sorumluluk bilincini de aşılamaktadır.
Temel Yan Faydalar
Esnek Yan Faydalar
Gelecek Biziz Uygulaması
Saha Çalışanlarına Özel Sahanın Yıldızları Yetenek Yönetimi Modeli
Live Drive
İz Bırakanlar Unutulmuyor
Teknik Uzmanlık Süreci
Tersine Mentorluk Projesi
Yeni nesillerin hızlı bir şekilde iş hayatına dahil olması ile beraber kuşaklararası farkları en aza indirmek, daha etkin iletişim kurmak, farklı değerlerin karşılıklı olarak anlaşılması sağlamak, yeni fikirler ile farklı bakış açılarını desteklemek ve değişen çağa daha kolay adapte olmak amacıyla tersine mentorluk projesi başlatılmıştır.
Proje kapsamında, gönüllü olarak başvuru yapan ve program kriterlerini sağlayan çalışanlara üst düzey yöneticiler ve grup müdürleri süreç boyunca eşlik etmektedir. Karşılıklı gelişimi hedefleyen görüşmeler tamamlandıktan sonra yapılan değerlendirmeler ve geri bildirimler sonucunda yeni süreç ve projeler için adım atılmaktadır.
İç Koçluk Süreci
Koşulların sürekli değiştiği, zaman zaman belirsizlik ve karmaşıklıkların boy gösterdiği günümüz dünyasında; başarı sürekliliğinin, farkındalık, motivasyon ve adaptasyon ile geliştiği düşüncesinden yola çıkarak iç koçluk süreci başlatılmıştır.
Yetkili kuruluşlar aracılığıyla eğitimlerini tamamlamış ve sertifikalarını almış Şirket içinde belirlenen iç koçlar süreçte gönüllü danışanlarına eşlik etmektedir. Süreç, kişisel ve mesleki potansiyeli maksimize etmek, düşünmeye ve sorgulamaya sevk etmek, danışanları yaratıcı süreçler içerisine dahil ederek bireysel rotalarını keşfetmelerini amaçlamaktadır.
İşitme Engellilere Yönelik Sanal Gerçeklik Eğitimleri
Sanal Gerçeklik Eğitimleri ile iş kazalarının önlenmesi, hurda maliyetlerinin azaltılması ve aynı zamanda kalite problemlerinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir.
Ankara ile Erenler fabrikalarında sahada görev yapan ve engelli kadrosunun büyük bir bölümünü oluşturan işitme engelli çalışanlar, okulda teknik anlamda kendi özel durumlarına yönelik eğitimler alamadıklarından, mesleki gelişime çok daha fazla ihtiyaç duymaktadırlar. Bu bakımdan “Sanal Gerçeklik Eğitim Laboratuvarları Projesi” aynı zamanda işitme engelli çalışanların mesleki ve teknik gelişimine katkı sağlayan bir platform olarak da ayrı bir önem taşımaktadır. İŞKUR tarafından hibe ile desteklenen proje kapsamında 2018 yıl sonuna kadar işitme engelli çalışanlar da dahil olmak üzere toplam 232 saha çalışanı 4 farklı içerik dahilinde eğitimler almıştır.
Çalışanlarla İletişim
TürkTraktör iletişim faaliyetlerini yürütürken adillik, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve sorumluluk ilkeleri doğrultusunda hareket etmektedir.
İşe Alım Sürecindeki Kadın İstihdam Oranı: %41
Stajyerlik Programlarında Kadın Stajyer Oranı: %36
İşe Alım Sürecindeki Kadın İstihdam Oranı (Saha Çalışanı): %13