TürkTraktör, Teknolojide Kadın Derneği (WTECH) ile Teknoloji ve İnovasyon Alanlarında Güçlü Bir İş Birliğine İmza Atıyor

TürkTraktör, Teknolojide Kadın Derneği (WTECH) ile Teknoloji ve İnovasyon Alanlarında Güçlü Bir İş Birliğine İmza Atıyor

Türkiye’nin otomotiv sektöründeki ilk üretici kuruluşu olan TürkTraktör, Koç Holding’in Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’ndaki küresel liderliği doğrultusunda, teknoloji ve inovasyon alanında açıkladığı toplumsal cinsiyet eşitliği taahhütleri kapsamında yeni bir iş birliği yapıyor. TürkTraktör’ün Filizlerin Mucizeleri Teknoloji ve İnovasyon Projesi’nde Teknolojide Kadın Derneği (WTECH)’in desteğiyle, önümüzdeki bir yıl içerisinde üniversite öğrencilerine teknoloji ve inovasyon konularında vizyon eğitimleri verilecek.
 
TürkTraktör’ün 68 yıllık tarihi boyunca toplumsal fayda projelerine her zaman önem verdiğine dikkat çeken TürkTraktör Genel Müdürü Aykut Özüner, “Filizlerin Mucizeleri Teknoloji ve İnovasyon” projesinin amacının genç kadınların geleceğin teknolojisinde söz sahibi olmalarını sağlamak olduğunu vurguladı.
 
Türkiye genelinde yapılacak güçlü bir çalışmayla 2025-2030 yılları arasında Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon alanında ihtiyaç duyacağı yetkin ve uzman insan kaynağının içinde kadınların eşit oranda yer alabilmesi adına değerli bir adım attıklarını belirten Özüner; “TürkTraktör olarak tüm paydaşlarımızı etkileyen çalışmalarımızın odağında “TürkTraktör Geleceğe Hazırlar” amacımız yer alıyor. Ürün ve hizmetlerimizle bir yandan tarımı ve şehirleri dönüştürerek geleceğe hazırlarken, diğer taraftan toplumun dönüşümünde etki yaratacak projeler geliştiriyoruz.
 
Koç Topluluğu’nun teknoloji ve inovasyon alanında “Hayaller Hedefimiz” diyerek başlattığı toplumsal cinsiyet eşitliği seferberliği kapsamında, TürkTraktör olarak verdiğimiz taahhütleri gerçekleştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Şimdi bu taahhütlerimizin vizyon ve uzmanlık gelişimi yolculuğunu, Teknolojide Kadın Derneği (WTECH) iş birliğiyle yerine getiriyoruz” dedi.
 
Teknolojide Kadın Derneği (WTECH) Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney ise “Teknolojide Kadın Derneği olarak TürkTraktör iş birliğinde gerçekleştirdiğimiz ‘Filizlerin Mucizeleri Teknoloji ve İnovasyon’ projemiz ile; 4000 üniversite öğrencisi genç kızımızın teknoloji okuryazarı olmalarına katkı sağlamayı; özellikle dönüştüren teknolojiler konularında vizyon ve bilgilerini geliştirmeyi ve sonrasında da bir bölümünü yetenek odaklı uzmanlaştırmayı ve mezuniyetleri sonrası staj imkanlarıyla teknolojide uzman ve güçlü birer birey olarak istihdama katılabilmelerini desteklemeyi amaçlıyoruz.
 
YÖK’ün istatistiklerine göre 2021-2022 döneminde 4 milyon 580 bin lisans mezunu var ve bu rakamın 2.2 milyonu kadın. STEM mezunlarının oranı ise yaklaşık %17 ve UNDP’nin verilerine göre de bu rakamın %34,7’sini kadınlar oluşturuyor. Eğitimde oranlar böyleyken, istihdamda nasıl olduğuna baktığımızda; TÜİK İşgücü İstatistikleri 2022 yılı raporuna göre 30 milyon 787 bin kişinin istihdamda yer aldığını ve bu oranın %30,5’inin kadın olduğunu görüyoruz. AR-GE alanında ise toplam 221 bin 811 kişiden sadece %21,1’ini kadınlar oluşturuyor.
 
Dünya Ekonomik Forumu’nun istatistiklerine göre 2030’a kadar tüm dünyada 7,6 milyon kişilik iş yok olacak ve 8,9 milyon kişilik yeni iş ortaya çıkacak. Türkiye’de de 3,5 – 4 milyonluk uzman ve nitelikli insan kaynağı açığı ortaya çıkacağı ön görülüyor. Bu açığın kapanabilmesi için de insanların bizim programımızda da yer alan konularda uzman olmaları, yeni yetenekler kazanmaları, mevcut yeteneklerini dönüştürmeleri gerekecek.
 
Teknolojinin daha erkek egemen bir alan olması, kadın gücünden ve katılımından mahrum olması gibi konuları yapmış olduğumuz çalışmalar ile düzenleyerek Türkiye’de teknoloji sektörüne cinsiyet değil yetenek odağıyla insan kazandırmayı hedefliyoruz.
 
TürkTraktör’ün sürdürülebilirlikle böyle bir yatırımı yapıyor olması ve uzun soluklu bir çalışmaya imza atıyor olması Teknolojide Kadın Derneği’nin kuruluş amaçlarıyla uyuşuyor. Bu nedenle biz de bu projede STK iş ortağı olarak yer almaktan dolayı mutluluk ve gurur duyuyoruz.” dedi.
 
Filizlerin Mucizeleri Hakkında
 
Türkiye’nin sürdürebilir kalkınma sürecinde kadınların oynadığı önemli role dikkat çekmek üzere 2016 yılında “Filizlerin Mucizeleri” projesi başlatıldı. Eğitim, istihdam ve tarımsal üretim olmak üzere 3 farklı konuyu kapsayan, TürkTraktör öncülüğünde Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sivil Toplum Kuruluşları ile üniversiteler iş birliğinde hayata geçirilen proje kapsamında çeşitli faaliyetler yürütüldü. Eğitim kapsamında, liselerin makine, motorlu araçlar, elektrik/elektronik ve tarım teknolojisi gibi bölümlerinde öğrenim gören 100 kız öğrenciye eğitim bursu sağlandı. 400 öğrenciye staj imkânı sunulurken, 6 ildeki 6 bin 200’ü aşkın kız öğrenciye kariyer yolculuklarında farkındalık eğitimi verildi.
 
Filizlerin Mucizeleri Teknoloji ve İnovasyon Hakkında
 
TürkTraktör, 2022 yılında başlattığı “Filizlerin Mucizeleri Teknoloji ve İnovasyon” projesinde, faaliyet gösterdiği sektör ve etki alanlarını geleceğe hazır hale getirmek için dönüşüme öncülük etme vizyonu ile, teknoloji ve inovasyon alanında hayata geçireceği projeler ve kuracağı işbirlikleri ile 5 yıl içerisinde (2022-2026), staj ve istihdam fırsatları ve gelişim programları (vizyon ve uzmanlık eğitimleri, koçluk-mentorluk desteği, Ideathon-Hackathon deneyimi) aracılığıyla 30.000 kişiye dokunarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadının güçlenmesi için kararlı biçimde çalışmayı taahhüt ediyor.
 
Teknolojide Kadın Derneği (WTECH) Hakkında
 
Teknolojide Kadın Derneği kuruluş çalışmalarına 360+ Media Interactive Technologies Ajans Başkanı Zehra Öney’in liderliğinde 2017 yılında başlandı. 2017-2019 yılları arasında teknoloji alanında ihtiyaç duyulacak insan kaynağının yetiştirilmesi hedefiyle araştırmalar ve ön çalışmalar tamamlandı ve Teknolojide Kadın Derneği 31 Ocak 2019 tarihinde Zehra Öney’in Kurucu Başkanlığı’nda 75 kurucu kurum ve birey ile kuruldu. Kısa bir zaman diliminde 160’a aşkın üye sayısına ulaşan dernek, 3 Mayıs 2019 tarihinde ilk genel kurulunu, 28 Haziran 2022 tarihinde 2. Olağan Genel Kurulu’nu yaparak yönetim organlarını belirledi ve faaliyetlerine devam etmektedir. Teknolojide Kadın Derneği’nin ana amacı; bireylerin kendi potansiyellerini keşfetmelerini sağlamak, nitelikli, uzman, üretken ve özgüveni yüksek teknolojide uzman insanları yetiştirip, iş dünyasına kazandırmak. Teknolojide insan çeşitliliğini sağlamak için sayıca az olan ve kariyer yapma noktasında motivasyonu düşük kadınların uzmanlaştırılıp, güçlendirilerek bu alanda yer almalarını sağlamak hedefindedir.
Daha detaylı bilgi almak için https://www.teknolojidekadin.org web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.